Beschuitbol
Gepubliceerd op 14 maart 2021
De beschuitbol klinkt ontzettend Nederlands en dat is hij in principe ook. Het woord 'beschuit' is afgeleid van het Latijnse woord biscoctus, waar we ook de Italiaanse 'biscotti' van kennen. Biscoctus betekent twee keer gebakken, en zo wordt beschuit gemaakt, zoals bijvoorbeeld bij Bakkerij Slager in Sint-Annaland op Tholen. "Beschuit is het resultaat van een bakproces waarbij brood twee keer wordt gebakken. De beschuitbol is het tussenproces, het beschuit na een keer bakken," legt Sarina Slager van Bakkerij Slager uit. Zij eet de beschuitbollen het liefst met een plak kaas, maar weet dat veel van haar klanten de beschuitbollen met suiker eten. "We bakken ze met alleen eierdooiers," zegt ze. "Het lijkt een broodje, maar het heeft toch echt een andere smaak. Mijn man, de bakker, bakt de beschuitbollen nog handmatig. Over ieder bolletje deeg wordt op de plaat een beschuitdop gezet. Ze rijzen zo verder in de oven en krijgen zodoende deze vorm. Op het dorp hebben we hier een vaste klantenkring voor de beschuitbollen, en in tegenstelling tot vroeger is het geen bijzonderheid meer." Dat komt mede doordat mensen tegenwoordig alle dagen bijzonder brood kunnen krijgen. "Was krentenbrood vroeger echt iets voor op de zondag, nu eten mensen het bijna iedere dag," legt ze uit. "We maken overigens ook zelf het Zeeuws beschuit. Dat is wat harder en dikker en kruimelt minder dan gewoon beschuit. Dat komt omdat we er geen suiker in verwerken. Dat maakt dat het veel puurder van smaak is."