Eleolado: Griekse olijfolie met een Zeeuwse twist
Gepubliceerd op 27 mei 2021
Hun verhaal leest als een roman.
Simone Moeleker, afkomstig van Schouwen-Duiveland, ontmoet haar Griekse man Giorgos Gogos in Ormylia, Halkidiki, in het noorden van Griekenland.
Giorgos heeft daar een olijvenboomgaard, overgenomen van zijn vader, en werkt er ieder jaar enkele maanden om de Halkidiki-olijven te plukken en er Eleolado olijfolie van te maken.
Hij werkt met respect voor de natuur, zonder toegevoegde middelen. De olie is puur, koudgeperst en vol van smaak.
Van Griekse olijfgaard naar Zeeland
"Op een dag hadden we vrienden op bezoek," vertelt Simone.
"Zij voeren met hun zeilboot terug naar Nederland en namen voor ons een aantal vaten olijfolie mee naar Zierikzee."
Eenmaal thuis lieten ze de olijfolie proeven. De reacties waren zo enthousiast dat ze besloten de olie te gaan verkopen.
Maar ze wilden er een Zeeuwse twist aan geven.
Zeeuwse zeekraal voor een zilte smaak
"Dus hebben we er zeekraal aan toegevoegd," vertelt Simone.
Deze komt van Kerkwerve en geeft de olijfolie een subtiele zilte smaak.
De combinatie bleek een succes. Diverse winkels in Zeeland verkopen de olie inmiddels, en hij wordt goed ontvangen.
"Zo goed, dat we nu bezig zijn om met andere Zeeuwse producten te experimenteren," zegt Simone trots.
"Eind dit jaar komen er een aantal nieuwe smaken op de markt."
Recept: Zeeuws-Griekse kabeljauw met Eleolado
Giorgos lokte Simone ooit met dit heerlijke gerecht terug naar huis.
Ingrediënten:
1 ui
Eleolado olijolie
2 grote stukken kabeljauw, droog gedept
1 hand mosselen
Bladselderij
3 rijpe tomaten
Scheut witte wijn
100 gram zeekraal
Bereiding:
Fruit de ui aan in Eleolado olijfolie.
Voeg de kabeljauw toe en bak deze langzaam mee.
Doe de mosselen, bladselderij, tomaten en witte wijn erbij.
Laat 20 minuten pruttelen.
Voeg op het laatst de zeekraal toe.
Serveer met Pain de Mer en geniet van deze unieke Griekse-Zeeuwse combinatie!