Zeewier snijden: een bijzonder beroep langs de Oosterschelde
Zeewier snijden in Zeeland
Je zult maar zeewiersnijder zijn. Ik zou er wat voor geven. De hele dag op pad langs de slikken en schorren van de Oosterschelde. Dat is geen straf, al is het in de zomer natuurlijk leuker werk dan in de winter. Dat geef ik ogenblikkelijk toe.
Maar toch. De hele dag bezig met een puur natuur product. Dat moet toch mooi werk zijn.
Zeewier groeit op verschillende plaatsen langs de Oosterschelde en Jan Kruijsse weet feilloos waar hij moet zijn. Zijn bedrijf zit in Yerseke, maar hij werkt door het hele Nationaal Park Oosterschelde.
Verschillende soorten zeewier
Kruijsse snijdt zijn zeewier vaak op bestelling, maar hij houdt ook voorraad in zijn loods.
Hij oogst onder andere:
Zeesla
Japans bessenwier
Roodhoorntjeswier
Zee-eik
Wakamé
Knotswier
Een ander rood wier is dulce, waar je bindmiddel, agar agar van kunt maken.
Niet alle wieren groeien op dezelfde plek in de Oosterschelde. De stroming bepaalt waar ze zich vestigen.
Duurzaam oogsten
Kruijsse snijdt het wier bij laag water en zorgt ervoor dat de wortels achterblijven, zodat het wier weer kan aangroeien.
Zijn gereedschap? Gewoon een aardappelschilmesje.
Zeewier in de keuken
Zeewier is een smaakmaker in bijna alle gerechten.
Je kunt er een stuk kabeljauw in rollen en zo stoven. De vis krijgt vanzelf een zilte smaak.
Op steeds meer menukaarten verschijnt zeewier als ingrediënt.
Zelfs in botertjes bij het brood op tafel wordt het gebruikt.
Dat laatste kun je thuis ook gemakkelijk maken.
Neem wat fijngesneden zeewier – het maakt niet zo veel uit welk – en roer dit door zacht geworden Zeeuwse roomboter.
Heerlijk op een stuk warm desembrood.