De kunst van kwijt en terugvinden: een heerlijke rabarberpudding

Regelmatig ben ik iets kwijt. Dat kan variëren van een boek tot een paar schoenen, een t-shirt of een krant die ik nog wilde lezen. Heel vervelend, want in zoeken gaat een hoop tijd zitten. Niet alleen in het zoeken naar iets wat kwijt is geraakt, maar ook in het nadenken over waar het zou kunnen zijn.

Ik weet niet of je dit herkent, maar ik denk zomaar van wel. Mijn nieuwe strategie? Stoppen met zoeken. En heel gek, vaak komt het gezochte voorwerp ineens als vanzelf tevoorschijn.

  • Zat het toch nog in een onuitgepakte tas.

  • Lag het tussen de schone Mannenwas.

  • Of gewoon op een stapel waar ik iets te vluchtig doorheen had gekeken.

Soms al wel drie keer.

Overigens is het zoeken naar een zwart shirt bij mij een lastige opgave, gezien het feit dat ik bijna alleen maar zwarte shirts heb. Dat geldt ook voor zwarte schoenen. Ooit vroeg ik mijn moeder een paar zwarte schoenen uit mijn kast mee te nemen. Ze was ontzet.

"Zwarte schoenen? Welke van de ontelbare paren bedoel je?" vroeg ze lachend.

Maar goed, dat terzijde.

Vorige week zocht ik het recept van een rabarberpudding van Nigella Lawson. Die had ik haar ooit op tv zien maken en toen meegeschreven. Een geweldige, knalroze drilpudding van rabarber.

En juist, midden in de rabarbertijd, nergens meer te vinden.

Totdat ik afgelopen winter de boekenkast eens afstofte en het recept ergens uit een boek dwarrelde. Vanavond dus rabarberpudding.

Recept voor rabarberpudding

Ingrediënten

  • 1 kg rabarberstelen (in stukken van ca. 3 cm)

  • 400 gr basterdsuiker

  • Sap van 1 geperste sinaasappel

  • Wat limoenrasp

  • 200 ml witte wijn

  • 8 blaadjes gelatine (voorgeweekt)

  • 250 ml slagroom

  • Wat suiker

Bereidingswijze

  1. Doe de rabarber in een ovenschaal met de suiker, sinaasappelsap, limoenrasp en witte wijn.

  2. Bedek met aluminiumfolie en bak 1 uur in een voorverwarmde oven van 180°C.

  3. Zeef het sap in een schone kom en meng met de gelatineblaadjes.

  4. Giet in een ingevette puddingvorm en zet minimaal 4 uur in de koelkast.

  5. Klop de slagroom met suiker en meng met de overgebleven rabarber.

  6. Gebruik dit mengsel als decoratie op de gestorte pudding.

Tip

Rabarber is nu vers verkrijgbaar bij onder andere Bioduin in Koudekerke. Voedzaam, gezond en erg lekker.

Ik dronk er een glaasje Searoop rabarber, zeekraal en zeevenkel bij.

Nu kan ik dit recept nooit meer kwijtraken.

Previous
Previous

Moestuinsocialisme en het veranderende boodschappen doen

Next
Next

Zilte zaligheden: zeekraal en lamsoor