Koningsdag en asperges

Voor mij is het eigenlijk nog Koninginnedag en 30 april, maar vooruit; Koningsdag dit weekend hang ik de vlag uit. Ik geniet ervan dat alles oranje kleurt, dat iedereen er zin in heeft en dat de zon schijnt. Zo lijkt het net alsof er niets aan de hand is in de wereld. Was het maar zo’n feest.

Vroeger deed ik als kind volop mee met sport en spel en ging ik vaak in de middag met mijn ouders mee naar rommelmarkten, destijds hun grote hobby, of langs bij mijn grootouders. Die hadden net de dag voor de tv doorgebracht met het defilé op Paleis Soestdijk. Mijn oma, met nog een betraand gezicht van ontroering bij het zien van Koningin Juliana, genoot nog na van de eindeloze stromen mensen die voorbijgetrokken waren aan de Koninklijke familie. Daar had ik dan niet zo heel veel mee.

Zelf stond ik later als student vaak op de markt met rommel in Delft, waar ik toen woonde. Aan het eind van de dag verbraste ik het verdiende geld meteen ergens in het café. Toen de Mannen nog Mannetjes waren, versierden we hun fietsjes en gingen we hier in Zeeland de versierde dorpen af. Meestal met andere ouders en kinderen, zodat we zelf ook een feestelijk lint vormden. In de avond aten we samen friet en rolden we doodop het bed in. Toen ze wat ouder werden, konden we al in de middag op het terras bijpraten met een biertje erbij en gingen de Mannen naar optredens op de markt kijken, steeds terugkomend bij ons wanneer ze honger of dorst hadden.

Nu spreken we steevast ergens af met vrienden om te borrelen en te eten en verder laten we de dag wat aan ons voorbijgaan. Hier in de stad is het pas op 5 mei rommelmarkt, dus daarvoor hoef ik mijn bed niet vroeg uit te komen. En nu Koningsdag in het weekend valt, is het wellicht nog minder speciaal.

Wat wel echt fijn is, is dat Koningsdag het begin van het voorjaar is. Toen Wilhelmina nog Koningin was, verjaarde ze in januari — een stuk minder prettig om dan spelen en rommelmarkten te organiseren in de kou. April is echt een veel beter moment. Zeker ook voor asperges, die vanaf nu uit de koude grond komen en zalig zijn met een stukje Zeeuws lam, wat zalm of in aspergesoep van de schillen.

Asperges op verschillende wijzes

In het Zeeuws-Vlaamse Zuiddorpe zit restaurant Onder de Linden. Ze danken hun bekendheid vooral aan het aspergemenu dat ze serveren van maart tot en met half juni. Ze beginnen eerst met asperges uit Brabant, die op verwarmde grond worden geteeld. Maar vanaf vorige week worden de aspergemenu’s bereid met Zeeuwse asperges uit Koewacht en Absdale. Die zijn veel lekkerder en zachter van smaak, zo weet gastvrouw Chantal de Cock-d’Hooghe. Ze verkopen hier wel meer dan 100 aspergemenu’s per dag; een hele prestatie.

De asperges op Zuiddorpse wijze komen met twee soorten ham, gevulde eieren en een botermousselinesaus met gebakken aardappeltjes. Zelf thuis aan de slag met asperges? Dat kan met deze drie recepten. Wel eerst een aspergeschiller kopen; dat is wel zo makkelijk.

Aspergesoep met croutons en gerookte zalm

Schil een kilo soepasperges en bewaar de schillen. Zet een pan water op het vuur en doe hier de schillen in. Laat een kwartier trekken. Snij een prei in ringen, twee uien en de asperges in grove stukken, maar bewaar de kopjes apart. Stoof alles in een klont boter, samen met wat tijm, een blaadje laurier en wat peterselie. Het mag niet bruin worden, want aspergesoep is een bleke soep. Voeg de bouillon toe en laat de soep een half uur pruttelen.

Bak in een scheut olijfolie vier witte boterhammen die in kleine vierkantjes zijn gesneden. Snij 150 gram gerookte zalm in reepjes en mix de soep (zonder de kruiden) fijn met een staafmixer. Voeg er 2 dl room aan toe, peper en zout, en de kopjes. Serveer de soep en werk af met de croutons, zalm en gesneden peterselie.

Asperge-bavarois

Asperges in het nagerecht? Het kan, en is nog lekker bovendien. Neem tien bijna gare asperges en pureer ze samen met het kookvocht, maar hou de kopjes apart. Neem 1 dl van deze puree, breng het aan de kook met 12 gelatineblaadjes en 100 gram suiker. Doe dit weer terug bij de overige puree totdat het stolt. Spatel er 2,5 dl stijfgeklopte slagroom door en giet de massa in een puddingvorm.

Kook het sap van drie bloedsinaasappels in en bind het met een eetlepel aardappelzetmeel. Stort de pudding op een mooi bord en giet de saus eromheen. Garneer met de aspergekopjes en verse munt.

aspergesoepzalmkoningsdag
Next
Next

Pasen