Pasen

Pasen is traditiegetrouw het moment dat het voorjaar echt begint. Dat kon je wel merken de afgelopen weken en dagen. Het ene weerrecord na het andere werd gebroken, en gek genoeg vond ik het helemaal niet erg. Ik genoot van de zon en het buiten zijn, en was afgelopen weekend zelfs blij met een regenbui. Misschien komt het wel door de toestand in de wereld dat je zo’n behoefte hebt aan warmte en veiligheid, thuis in de tuin. Nu maar hopen dat de paasdagen ook lekker zonnig worden.

Zonder paaseieren geen Pasen. Het ei wordt gezien als het symbool van de eeuwigheid, van wederopstanding en vooral van vruchtbaarheid. Wanneer kippen trouwens volgens de biologische klok leven, leggen ze in de winter helemaal geen eieren. Pas wanneer de dagen langer worden, beginnen ze daar weer mee. Het paasfeest is tevens het einde van de vastentijd, waarin katholieke gelovigen geen zuivel en vlees mogen eten. Met de paasdagen hadden mensen dan weer zin in een eitje — vandaar de traditie van eieren zoeken.

Een typisch Zeeuwse traditie met Pasen is krentenbrood met ‘krukels’, ook wel bekend als ‘kreukels’. Er zullen niet veel Zeeuwen zijn die als kind geen krukels hebben gezocht langs de waterkant. Je mag maximaal 10 kilo rapen, en dat is best veel. Chris van de Poel uit Yerseke verkoopt ze door het hele land via zijn online viswinkel. Inderdaad voor Pasen, en natuurlijk ook voor op de fruits de mer.

‘Oorspronkelijk kom ik uit de mosselhandel, maar een aantal jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen met een online viswinkel. Omdat ik vanuit Yerseke opereer, denk ik dat het zo goed loopt, want Yerseke is echt een keurmerk voor klanten. Ik verstuur de vis door heel Nederland en België, maar wanneer mensen uit de buurt komen, verwijs ik ze gewoon naar de betere viswinkels hier in de buurt,’ vertelt hij. ‘Ik verstuur alles gekoeld in de ochtend en dat gaat heel goed. De vis is de volgende dag op de plaats van bestemming. Omdat alles online te bestellen is, bedacht ik dit concept. De krukels raap ik weleens zelf, en in het dorp komen er ook jongens aan de deur die ze hebben geraapt en komen verkopen. Wanneer ik grotere hoeveelheden nodig heb, haal ik deze uit Ierland en Engeland. Ze zijn niet te kweken, dus zullen ze daar ook wel geraapt worden zoals hier — al heb ik het idee dat er minder krukels zijn dan vroeger. Als kind kon je ze gewoon scheppen langs de waterkant,’ zegt hij wat weemoedig.

Het is een typisch en niet voor de hand liggend gebruik: krukels op je krentenbrood met Pasen. In Zeeland wordt dit op verschillende plaatsen nog altijd zo gegeten. Kook ze in ruim water met veel peper. Pulk het diertje vervolgens uit de schelp met een kopspeld. Best bewerkelijk, maar samen met het krentenbrood geeft dat een heel bijzondere smaak.

Vrolijk Pasen!

Previous
Previous

Koningsdag en asperges

Next
Next

De Zeeuwse kust waar de mensen onbewust zin in mosselen krijgen