Libelle door de jaren heen: een familietraditie en een geroosterde bloemkool
Mijn moeder leest denk ik al zeker 60 jaar de Libelle, een weekblad dat deze maand 100 jaar bestaat. Ik denk dat ze er veel aan gehad heeft, qua tips en herkenning over gezondheid en opvoeding bijvoorbeeld. Mijn moeder had niet zoveel vriendinnen waarmee ze over dergelijke zaken kon spreken, dus dit was welkome informatie.
Ze was huisvrouw en regelde alles rondom het gezin, hoewel mijn vader ook best veel deed. Ze begon rond 11 uur ’s ochtends al aan de warme lunchmaaltijd. Mijn vader kwam tussen de middag altijd thuis eten en regelmatig haalde ze recepten uit de Libelle en deed ideeën op voor nieuwe producten en bereidingen. Ze tekende patronen over om na te maken op de naaimachine of met de brei- of haaknaalden.
Als kind vochten we over wie Jan, Jans en de Kinderen als eerste mocht lezen. Jaren later deden de kleinkinderen dat op hun beurt weer. Ze bekeek de nieuwste modetrends vaak samen met mij en sommige artikelen over seks bezorgden me destijds rode oortjes. Wat mijn moeder daarvan vond, daar hadden we het nooit over.
Toen ik uit huis was, vond ik het heerlijk om af en toe bij mijn ouders de Libelle te lezen. Nu mijn moeder ouder is, bladeren we samen door het weekblad. We kunnen nu niet echt meer een gesprek voeren, maar mode blijft haar aandacht houden. We kijken uitgebreid naar de trends en de kleuren voor het komende seizoen. In haar kledingkast heeft ze van alles hangen en er is altijd wel iets wat nu in de mode is.
Dat we ooit een bloemkool zouden roosteren als een stuk vlees, dat kon ze toen niet bevroeden.
Recept voor geroosterde bloemkool
Snijd van een bloemkool vier mooie dikke plakken en leg ze op een bakplaat.
Besprenkel met olijfolie, kurkuma, zout en peper.
Grill ze 10 minuten onder de grill van 250 graden.
Leg er daarna aluminiumfolie over en grill nog 10 minuten totdat ze gaar zijn.
Serveer met salade en wat brood met hummus.
Dit had ze vast een keer klaargemaakt.