Beter worden: een uitdaging op zich
Misschien is het moeilijkste van ziek zijn wel beter worden. Tenminste, in mijn geval. Want hoe doe je dat en hoe lang gaat het allemaal wel niet duren voordat je je weer de oude voelt?
Voor de een is het PAS 2,5 maand geleden dat het is gebeurd, voor de ander – en voor mezelf – is het AL 2,5 maand geleden dat ik twee keer ben geopereerd. Je weet natuurlijk zelf het beste hoe je je normaliter voelt en wat je allemaal kan en doet. Nu is dat ineens zo anders. En wanneer ik denk dat ik eindelijk weer een beetje de oude lijk te worden, gebeurt er weer iets waardoor ik teruggeworpen word op mezelf.
Afgelopen week had ik last van buikgriep en wanneer je darmen al gevoelig zijn, is dat een crime. Alles pruttelde, knorde en bubbelde in mijn buik van een jewelste. Het begrip uitbuiken kreeg ineens een heel nieuwe dimensie.
Sinds twee weken drink ik daarom geen koffie meer en pas ik extra op met wat ik eet. Voor een bourgondiër zoals ik is dat een hele opgave. Geen kool, uien, tomaten, paprika’s, komkommers, maar wél courgette, pastinaken, pompoenen en gekookte wortelen. Ik eet alleen nog speltbrood en verder moet ik heel kieskeurig zijn. Niet erg, maar het is wel even schakelen en wennen.
Gedachteloos zomaar iets in mijn mond stoppen kan meteen krampen tot gevolg hebben, dus ik pas wel op. Ik hoop echt dat deze naweeën snel voorbij zijn.
Ondertussen maakte ik een courgettesoep.
Recept voor courgettesoep
Bak twee sjalotjes en twee knoflooktenen in olijfolie.
Voeg daar twee in stukjes gesneden courgettes bij.
Doe er tien blaadjes munt bij en laat even aanbakken.
Voeg een bouillonblokje en kokend water toe en pureer alles.
Voor het serveren kun je er wat room aan toevoegen. Dat doe ik nu maar even niet. Wel versierde ik de soep met een paar blaadjes munt.