Zeeuwse versmaaltijden: gezond en biologisch uit eigen provincie
Gezond eten uit de eigen provincie voor jong en oud is belangrijk, zeker wanneer het ook nog om biologisch eten gaat. Het initiatief Boer en Keten verzorgt vanaf deze zomer Zeeuwse versmaaltijden voor Zeeuwse senioren. Het doel is om zoveel mogelijk biologische maaltijden te serveren met zoveel mogelijk Zeeuwse ingrediënten.
Het kloppend hart van Boer en Keten zit bij Loverendale/Ter Linde in Oostkapelle. Jaap de Vries is een van de initiatiefnemers van dit project, of zoals hij zelf zegt: het oliemannetje.
"Ik zorg ervoor dat het project op gang blijft. De aanlooptijd duurde best lang. Om zoiets geregeld te krijgen kost nu eenmaal tijd, en aan verse, biologische groenten, vlees of vis zit een hoger prijskaartje. Daar staat tegenover dat de producten een betere smaak hebben," legt hij uit.
"De doelgroep herkent de smaken van vroeger, dat is heel belangrijk en geeft veel voldoening. Voor mensen in een verzorgingshuis is de maaltijd het hoogtepunt van de dag, die tevens bijdraagt aan hun welzijn doordat het een sociaal moment is. Gezonder eten leidt ertoe dat mensen wellicht minder medicijnen moeten slikken. Ik ken verzorgingshuizen waar het management nooit mee-eet. Nou, van deze maaltijden zit iedereen te smullen," zegt De Vries enthousiast.
"We moeten meer producten uit Zeeland gebruiken," zo beaamt een van de andere initiatiefnemers, Hans Everse. "We moeten trots zijn op wat Zeeland te bieden heeft en hier meer van genieten in plaats van dit massaal te verkopen buiten Zeeland. Daarnaast vinden we seizoensgebonden koken erg belangrijk. Je moet aan je bord kunnen zien welk seizoen het is. Dat zou voor toeristen ook nog beter kunnen trouwens," lacht hij.
Recept voor Zeeuwse pompoensoep
Het is tijd voor de Zeeuwse biologische pompoen, die nu wordt geoogst.
Rooster de pompoen 30 minuten met schil en al in de oven op 180 graden met zout, olijfolie, wat knoflooktenen en een ui.
Pureer alles in een soeppan en voeg er een liter bouillon bij.
Serveer met verse peterselie.
Gezond, lekker en van het seizoen!