Zeewier; niet alleen voedsel der zeemeerminnen
Gepubliceerd op 13 mei 2020
'Wie aan een gebreksziekte lijdt, wende zich tot het voedsel der zeemeerminnen.' Deze uitspraak uit een kruidenboek uit 1928 is voor Ellen Schoenmakers en Guido Krijger uit Middelburg dagelijkse realiteit. Als wierewaaiers hebben zij een vergunning om zeewier in de Oosterschelde te oogsten, wat ze wekelijks doen. Met hun bedrijf Wildwier richten ze zich op het plukken en leveren van zeewier, een voedselbron die in grote delen van de wereld dagelijks op het menu staat.
Gezondheidsvoordelen van zeewier
Rijk aan mineralen zoals calcium, magnesium en jodium
Hoog eiwitgehalte
Bevat de umamismaak, de vijfde smaak naast bitter, zout, zoet en zuur
Duurzame oogst en educatie
Wildwier oogst met beleid, zodat er voldoende wier overblijft voor de natuur. Ze organiseren ook wierenexcursies aan de oever van de Oosterschelde, nabij het Topshuis. Tijdens deze excursies delen ze hun passie voor zeewier en de diversiteit ervan. Deelnemers variëren van chef-koks tot voedseltechnologen, allen geïnteresseerd in de culinaire toepassingen van zeewier.
Toekomstplannen
Wildwier levert al aan chef-koks en verwacht binnenkort ook consumenten te kunnen bedienen via onder andere de Tuin van Broeder Lodovicus. Het idee is om wekelijks vers geoogst zeewier aan te bieden, vergelijkbaar met een groentepakket. De interesse hiervoor groeit gestaag.
Recept voor algenboter
Laat een pakje Zeeuwse gezouten roomboter zacht worden.
Meng met fijn gesneden zeewier, bijvoorbeeld Iers mos of zeesla.
Voeg naar smaak een klein beetje grof zeezout toe.
Heerlijk op brood als aperitief.