Zeeuwse Bruine Bonen zijn hip, gezond en duurzaam
Gepubliceerd op 24 maart 2020
In deze coronatijden is het eten van minder vlees actueler dan ooit. Een plantaardig dieet is gezonder, zowel voor jezelf als voor de aarde. Martijn Buijsse, adviseur bij FarmUp, vertelt over Zeeland als bonenland. Zeeland is immers de grootste producent van bruine bonen in Nederland. Bruine bonen bevatten hoogwaardige eiwitten en zijn goede vleesvervangers. Binnen de kringlooplandbouw geldt het principe dat we geen eten moeten kweken als veevoer, maar voor humaan gebruik. Boeren zitten vaak vast aan hun bouwplan en kunnen dat niet makkelijk veranderen. Wanneer ze bonen gaan verbouwen die hier worden opgegeten, is er sprake van een korte keten, wat veel duurzamer is. Toch zijn bruine bonen wat uit de gratie. Een goede reden om workshops met en voor kinderen op scholen te organiseren, waarbij ze leren hoe ze lekker eten met bruine bonen kunnen maken. Bijvoorbeeld deze dip:
Neem een blik bruine bonen, giet het vocht af en pureer de bonen met de staafmixer samen met een flinke scheut olijfolie.
Meng met kleine stukjes tomaat, paprika en een geperste teen knoflook.
Voeg zout, peper, wat paprikapoeder en verse peterselie toe.
Dippen met nachochips mag zoveel je maar wil.