Zelf zuurdesembrood bakken: een ambachtelijk recept

Gepubliceerd op 13 februari 2015

Zelf zuurdesembrood bakken is een ambachtelijk proces dat begint met het maken van een zuurdesemstarter. Dit vergt wat tijd en geduld, maar het resultaat is een heerlijk, natuurlijk gerezen brood met een diepe smaak en stevige structuur.

Stap 1: Maak een zuurdesemstarter

  1. Meng 8 eetlepels meel met lauw water tot een papje.

  2. Laat het op een warme plek 24 uur rusten. Het papje wordt wat grijzig en gaat bubbelen.

  3. Roer er op dag 2 een hand bloem en wat water doorheen.

  4. Herhaal dit proces op dag 4 en dag 6.

Op dag 6 is je zuurdesemstarter klaar.

Stap 2: Maak het deeg

Ingrediënten:

  • 125 gr zuurdesemstarter

  • 1,5 theelepel zout

  • 500 gr Zeeuws tarwemeel

  • 3 dl warm water

Bereiding:

  1. Meng de ingrediënten tot een deeg.

  2. Kneed minstens 10 minuten, zodat de gluten zich goed ontwikkelen en het deeg niet meer plakt.

  3. Laat het deeg minimaal 3 tot 5 uur rijzen.

  4. Langer laten staan? Dan wordt het brood te zuur.

Stap 3: Bak het brood

  1. Verwarm de oven op de hoogste stand.

  2. Zet een bakje water in de oven voor een knapperige korst.

  3. Bak het brood in 35 minuten goudbruin.

  4. Wordt de bovenkant te donker? Leg er dan aluminiumfolie overheen.

  5. Laat het brood afkoelen op een rooster.

Serveer met…

Zeeuwse roomboter
Een plak boerenkaas

Een puur en ambachtelijk brood, heerlijk voor ontbijt, lunch of bij een borrelplank.

Previous
Previous

De perfecte zelfgemaakte hamburger en de ondergang van fastfood

Next
Next

Moestuinsocialisme en het veranderende boodschappen doen