De perfecte zelfgemaakte hamburger en de ondergang van fastfood

Een tijdje geleden was ik in Londen, een heerlijke stad met kunst, cultuur, markten en trends. Vanzelfsprekend moest er ook een paar keer uit eten worden gegaan. Dat was niet moeilijk: overal waren de meest leuke eettentjes en koffiebars. Soms zo leuk dat we niet konden kiezen.

Zowel ketens als kleine zelfstandigen boden gerechten aan die bijna altijd biologisch waren, afkomstig uit de buurt en met liefde bereid. Veel producten waren zelfgebakken en duurzaam verpakt, vaak met een verantwoording erop. Salades en smoothies stonden prominent op de menukaarten. Smullen maar!

De zaken waren vaak bijzonder, verantwoord en gezellig ingericht, met een duurzame uitstraling. Hip en gezond dus.

Ineens viel het ons op hoe schril McDonald's afstak tegen deze moderne, bewuste eetplekken.

  • Felle kleuren

  • Alles van plastic

  • Een grote clown voor de deur

  • Overal doosjes en bakjes

We hadden het ineens door, en het stond laatst ook in de krant: McDonald's mist de boot.

Ook qua ingrediënten... In de frites van McDonald's zit veel meer dan alleen aardappel:

  • Collageen en plastic voor stevigheid

  • Suiker voor de kleur

Op de doosjes is nergens te vinden wat er precies in de hamburger zit. De burgers lijken steeds taaier en platter te worden.

Zelf een perfecte hamburger maken

Een goede hamburger maken is een koud kunstje, en de Mannen zijn er dol op.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gr rundgehakt

  • 1 ei

  • 1 beschuit

  • Kappertjes naar smaak

  • 1 kleingesneden ui

  • Zout en peper

  • Boter om te bakken

  • Grof bruin brood

  • Mayonaise

  • Zeeuwse ketchup

  • Slablaadjes

  • Tomaat in plakjes

  • Uienringen

Bereiding
Meng het gehakt met het ei, beschuit, kappertjes, ui, zout en peper. Vorm er vier ballen van en druk ze plat tot burgers. Bak ze bruin en krokant in een klontje boter.

Rooster intussen het brood en besmeer met mayonaise en Zeeuwse ketchup. Beleg met sla en tomaat.

Haal de burgers uit de pan en bak in dezelfde boter de uienringen licht aan.

Voor extra smaak kun je er nog een spiegelei bij bakken en de burger beleggen met boerenkaas. Snijd de broodjes diagonaal en serveer.

Tip: Maak er een frisse salade bij voor een compleet gerecht!

Een eerlijke hamburger, zonder toevoegingen, maar boordevol smaak.

Previous
Previous

Couscous van bloemkool: een lichte en gezonde twist

Next
Next

Zelf zuurdesembrood bakken: een ambachtelijk recept