Zeekraal is nu op z’n smakelijkst

Wanneer het aan Hubrecht Janse van Zeeuws Zilt uit Wolphaartsdijk ligt, eten we de komende weken zeekraal. Niet alleen omdat deze seizoensgroente nu op z’n lekkerst is: knapperig, zilt en boordevol vitamines en mineralen, maar ook omdat het zo’n geweldige smaakmaker is.

Zeeuws Zilt is ontstaan vanuit het familiebedrijf De Heerlijkheid van Wolphaartsdijk, een akkerbouwbedrijf aan de rand van het Veerse Meer. Hier teelt Janse met behulp van het zoute water uit het Veerse Meer zeekraal.

“Ik hou altijd 1 juni aan als datum waarop we kunnen beginnen met het eten van de zeekraal,” zegt hij. “Ze hadden wel wat last van de kou dit jaar, waardoor de plantjes lang klein bleven en paars van kleur zijn. De smaak is en blijft onovertroffen. Dat knapperige en ziltige, dat is uniek,” aldus Janse.

Het is alleen jammer dat maar weinig mensen weten wat je allemaal kunt bereiden met zeekraal. Janse: “Mijn moeder roert het altijd door de groentesoep in plaats van zout toe te voegen, maar rauw in een salade is natuurlijk ook erg lekker. Ik had hier laatst een klant die zeekraal eet in een stamppot — een supergoed idee.”

Zeekraal smaakt naar de zee en is een typisch Zeeuws streekproduct. Janse is nu betrokken bij de ontwikkeling van een visburger waarin de zeekraal fungeert als smaakmaker in plaats van zout. “We hebben hier op het bedrijf al zout met zeekraal dat in restaurantkeukens gebruikt wordt. Wouter Kik gebruikt zelfs het as dat overblijft wanneer ik aan het einde van het seizoen de verhoute zeekraal verbrand. Die as schijnt erg smaakvol te zijn.”

Even terug naar de stamppot: schil 1 kg zilte aardappelen en kook ze. Fruit een ui in boter en meng daar zeekraal door. Stamp de aardappelen fijn met melk en roomboter en voeg het zeekraalmengsel toe met wat nootmuskaat, peper en zout. Een echt bordje voorjaarseten!

Vorige
Vorige

Er zijn van die verhalen die eruit springen.

Volgende
Volgende

Zuurdesembrood is in – leer het zelf bakken bij Oest