Er zijn van die verhalen die eruit springen.

Het verhaal van de Brut de Mer is er zo een. André Vink van Wijndomein En Passant uit Driewegen bedacht samen met zijn samenwerkingspartner Stan Beurkens van Wijndomein Sint Martinus uit Vijlen om flessen mousserende wijn in het water van de Oosterschelde te laten rijpen.

Afgelopen zaterdag vertrok de MS Onrust vanaf Burghsluis om deze wijn op te vissen en natuurlijk te proeven, bij een aantal heerlijke hapjes verzorgd door restaurant Katseveer.

‘Ik kreeg dit idee omdat ik had gezien dat zoiets dergelijks in de Golf van Biskaje gebeurde. Toen bedacht ik me dat dit in het schoonste water van Europa, de Oosterschelde, ook zou moeten kunnen. Ik zocht contact met Neeltje Jans Mosselen om het afzinken te regelen.’

Stan was meteen enthousiast. Hij helpt André bij het maken van zijn wijnen en wilde graag meedoen. In mei 2023 lieten ze gezamenlijk de flessen het water inzakken.

‘De mousserende wijnen werden gemaakt van druiven die in 2022 werden geoogst en een jaar lang werden gelagerd. Op een diepte van 15 meter is er een tegendruk van 1,5 bar en een constante temperatuur. Er kan geen licht of zuurstof bijkomen, waardoor er geen oxidatieve veroudering plaatsvindt.

De deining en het tij zorgen ervoor dat de gist continu in beweging blijft, waardoor je meer gelaagdheid en complexiteit in de wijn krijgt. Sur lie, heet dat. Daardoor is het aroma en de smaak heel bijzonder.’

De flessen werden aan dek door Beurkens en Vink gesabreerd, dat wil zeggen: met een zwaard ontkurkt.

Beide Brut de Mers hebben een bijzondere, verfijnde smaak en zijn in beperkte oplage verkrijgbaar bij de desbetreffende wijndomeinen.

Serveertip:
Deze Brut de Mer schenk je het beste bij een visgerecht — dat kan niet anders.

🥂 Het is nog kreeftseizoen:

  • Kook een Oosterscheldekreeft ca. 7 minuten in kokend water

  • Haal het vlees uit de schalen en scharen

  • Serveer met zeekraal, lamsoren en zelfgemaakte mayonaise

  • En natuurlijk: een glaasje Brut de Mer erbij

Wat een feest.

Volgende
Volgende

Zeekraal is nu op z’n smakelijkst