Rabarberweek
Rabarber is helemaal hip en het is smullen dat het er nu weer is. Het is niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Alleen de rode of groene bladstelen worden gegeten. Koud of warm, rabarber is altijd lekker fris. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het geen fruit maar een groente. Het is een makkelijke plant om te kweken. In menig moestuin is het dan ook te vinden.
Zo ook in de consumptieve Kwekerij Zonnemaire van Dieneke Klompe.
‘Rabarber is een stoer gewas en zo moet je hem ook behandelen,’ zegt ze. ‘Het is een typische voorjaarsgroente, voor wanneer het zachte fruit er nog niet is. Dan is juist de rabarber erg welkom. Je kunt er ongelofelijk lekkere dingen mee maken,’ aldus Klompe.
En zij kan het weten, want afgelopen jaar zat ze in de jury van Van Hollandse Bodem en proefde ze heel wat af. Een feest om te doen, al had ze nog veel meer over de verschillende teeltwijzen kunnen vertellen.
‘Maar ja, dat stond niet in het script,’ zegt ze laconiek.
Nu is ze weer fulltime boerin. Wel een boerin met een missie.
‘Al dat geleuter over superfood… Teel gewoon je eigen superfood in de achtertuin! Zaai eens een krop sla, even wassen en dan een smaak die z’n weerga niet kent. Dat is gewoon een feestje, en dat vergeten mensen weleens.’
Maar nu weer even terug naar de rabarber.
‘Die is vers het allerlekkerst,’ raadt Klompe aan. Dus voor haar geen rabarber die lang in de koelcel heeft gelegen. Chef-koks gaan er inmiddels ook mee aan de slag. En overal op de menukaarten verschijnt rabarber in diverse bereidingen en met allerlei suggesties.
Recept:
Snij de stelen van een kilo rabarber in stukken van 2 cm en kook ze in weinig water gaar met wat verse gember en een vanillestokje. Even doorroeren tot de stukken geheel in vezels uit elkaar vallen.
Rabarber is wel erg zuur. Daarom moet er veel zoet bij, zoals honing, stevia of (riet)suiker. Sommige mensen voegen er wat kalk aan toe om zo het oxaalzuur te neutraliseren, zodat de rabarber milder van smaak wordt.
Dat oxaalzuur is niet gezond en daarom mag de rabarber na 24 juni niet meer worden geoogst en gegeten. Dan zou het aandeel oxaalzuur te hoog worden. Voor die tijd is het aandeel oxaalzuur echter te verwaarlozen.
Overigens was rabarber vroeger een geneesmiddel. De zetmeelrijke wortelstokken bevatten een bittere stof, anthrachinon, die als purgeermiddel werd gebruikt. Dat reinigt en zuivert het lichaam doordat het onder meer de stoelgang bevordert. Pas later kwam men erachter dat rabarber heel goed eetbaar is en in taarten, sauzen, jams en chutneys te verwerken is.
Naar het schijnt eten ze in Koerdistan trouwens de stengels rauw met alleen wat zout. Je moet er maar op komen.
Hier eten we rabarber in een zomerstoetje met hangop.
Hangop is ouderwets, mager en heel makkelijk zelf te maken. Laat yoghurt of karnemelk uitlekken in een theedoek die in een zeef ligt met een bak eronder. De zeef mag de bak niet raken. Laat dit acht uur in de koelkast staan en lepel daarna de hangop uit de theedoek.
Roer wat room en suiker erdoor en maak er in een mooi glas, om en om, laagjes mee met de inmiddels afgekoelde en gepureerde rabarber. Werk het geheel af met een paar klein gesneden aardbeien. Die vormen een goede combinatie met rabarber.
Mooi, gezond en lekker.