Asperges eten: drie heerlijke recepten voor thuis

Gepubliceerd op 4 mei 2015

Zelf thuis aan de slag met asperges? Dat kan met deze drie recepten, elk voor vier personen.

Wel even een dunschiller kopen!

Aspergesoep met croutons en gerookte zalm

Schil een kilo soepasperges van de kop naar beneden en bewaar de schillen. Kook deze in een pan water en laat even trekken. Snij een prei in ringen, twee uien en de asperges in grove stukken, maar bewaar de kopjes. Stoof dit alles in een klont boter, samen met wat tijm, een blaadje laurier en gehakte peterselie. Het mag niet bruin worden, want aspergesoep is bleek.

Voeg de bouillon (zonder de schillen) toe en laat de soep een half uur pruttelen. Bak in een scheut olijfolie vier in kleine stukjes gesneden witte boterhammen.

Snij 150 gram gerookte zalm in reepjes en mix de soep, zonder de kruiden, fijn met een staafmixer. Voeg er twee deciliter room, peper, zout en de kopjes aan toe en laat even koken.

Serveer de soep en werk af met de croutons, de zalm en gesnipperde peterselie.

Asperges op Vlaamse wijze

Schil twee kilo asperges en kook ze in een pan water met zout, samen met vier eieren. Zet de pan uit als het water kookt en laat de asperges nog tien minuten in het kookvocht liggen. Haal de eieren eruit en pel ze.

Smelt 100 gram Zeeuwse boter in een pan en schep de witte melkbestanddelen eruit, zo ontstaat geklaarde boter. Prak de eieren er grof doorheen. Doe er wat nootmuskaat, zout en peper en een flinke hoeveelheid peterseliesnippers bij.

Schep over de asperges. Lekker met aardappeltjes.

Asperge-bavarois

Asperges in een nagerecht? Het kan en is nog lekker ook.

Kook tien asperges en pureer ze samen met het kookvocht, maar hou de kopjes apart. Zeef de puree en neem één deciliter ervan. Breng het aan de kook met zes gelatineblaadjes en 100 gram suiker. Doe dit weer terug bij de overige puree totdat het stolt.

Spatel er tweeënhalve deciliter stijfgeklopte slagroom door en giet de massa in een puddingvorm.

Kook het sap van drie bloedsinaasappels in en bind het met één eetlepel aardappelzetmeel. Stort de pudding op een mooi bord en giet de saus eromheen. Garneer met de aspergekopjes en verse munt.

Previous
Previous

Kreeft eten: een culinaire herinnering aan Indonesië

Next
Next

De kracht van geur: herinneringen en verlangens in geuren gevangen