Bij de makers van Noets: gezond brood zonder gist en tarwe

Gepubliceerd op 30 augustus 2015

Ze zijn af en toe zelf nog een beetje overdonderd door het succes van hun brood- en cakemixen.

Nathalie Urgert en Hans de Jonge uit Wissenkerke zijn de gezichten achter Noets.

Noets is een koosnaampje dat Nathalie ooit van haar nichtjes kreeg. Al langer was ze bezig met eten. Zo was ze een van de eersten in Zeeland die taarten bakte en decoreerde.

Van huis uit leerde ze dat gezond eten niet uit een pakje komt en dat pure smaken belangrijk zijn.

Haar partner Hans dacht daar anders over. Hij vond alles uit een pakje juist makkelijk en lekker.

Maar nadat hij Nathalie leerde kennen, veranderde dat snel.

Hij ontdekte dat gezond en puur eten zijn smaak verbeterde.

Een zoektocht naar beter brood

Toen Nathalie steeds vaker last kreeg van haar buik na het eten van brood, ontbijtkoek of cake, begonnen ze te experimenteren.

Hun doel: een brood zonder gist en zonder tarwe.

Het resultaat was een broodmix met:

  • Veel pitten en zaden

  • Speltzemelen

  • Noten

  • Plantaardige vetten en eiwitten

Alles zoveel mogelijk van Zeeuwse komaf en zonder toevoegingen.

"Wij denken vanuit de andere kant," zegt Hans.

"Zijn koolhydraten en gluten in brood eigenlijk wel nodig? Kun je brood bakken zonder broodverbeteraar? Hoe kunnen we noten en zaden laten binden zonder extra toevoegingen?"

Door eindeloos proberen en zoeken kwamen ze tot vier verschillende mixen.

Vier mixen en een groeiend succes

De eerste broodmixen waren een succes.

Inmiddels zijn er vier varianten op de markt:

  • Broodmix Neutraal

  • Broodmix Actief

  • Broodmix Goji-Cranberry

  • Cakemix met cacao en kokos

Alles is eenvoudig te bereiden, zonder kneden.

De mixen hoeven alleen gemengd te worden met water en olie en kunnen daarna direct de oven in.

Bij toeval belandden ze vorig jaar op de Kerstmarkt in Goes.

"Het eerste weekend verkochten we meteen 40 pakken," vertelt Nathalie trots.

"Op de volgende markt ging het weer hard."

Uitbreiding en nieuwe smaken

In Kamperland hebben ze een ruimte waar ze zelf de mixen maken, zakken vullen en stickers plakken.

Ze werken zeven dagen per week en staan op markten om hun producten te laten proeven.

"Vooral in Rotterdam hebben we veel aanhang, maar dat kan ook komen doordat we daar maandelijks op de Oogstmarkt staan," zegt Hans.

Ook in Noord-Nederland verkopen ze goed.

"In Roden zit een winkel die veel van onze producten verkoopt. En gisteren belde een man uit Den Helder met een biologische winkel. Hij wilde meteen een grote bestelling doen," vertelt hij enthousiast.

Zelfs in Duitsland, België en Engeland hebben ze al fans.

Gezond eten zonder trends

Dat Noets perfect in een gezondheidstrend past, daar hebben ze niet veel mee.

"Het is gewoon heel gezond. Daar gaat het ons om," zegt Nathalie.

"Het bevat minder koolhydraten en gluten, je eet er minder van omdat het sneller verzadigt, en je hebt minder beleg nodig. Minder calorieën binnenkrijgen is mooi meegenomen."

En misschien nog wel het belangrijkste:

"Wij voelen ons er goed bij."

Previous
Previous

De Zeeuwse kust waar de mensen onbewust zin in mosselen krijgen

Next
Next

Van haver tot gort: de terugkeer van Zeeuwse biologische havermout