De Zeeuwse kust waar de mensen onbewust zin in mosselen krijgen
Gepubliceerd op 30 augustus 2015
Het is een mooi mosselseizoen, aldus mosselvisser Jos Steketee.
De mossel is goed van kwaliteit en heeft veel vleesgewicht in de schelp. Al blijven we natuurlijk volledig afhankelijk van de natuur, zo stelt hij.
Boeren kunnen tussentijds mesten of beregenen, wij moeten maar afwachten hoe het met de mossel gaat. Zo moet het bijvoorbeeld niet te vaak stormen, want dan ben je ze gewoon kwijt.
Mosselvoorkeuren per land
Van de totale vangst aan Zeeuwse mosselen gaat tweederde naar België.
De Belgen, echte fijnproevers, eten vaak de jumbo’s.
De Fransen kiezen voor kleinere mossels, omdat hun eigen zeebodem ook kleine maten voortbrengt.
Nederlanders houden het meestal bij de middelmaat, die vaak al meer dan lekker genoeg is.
Een mossel bevat weinig vet en bestaat vooral uit eiwitten. Daarnaast bevat het mineralen zoals seleen en mangaan, en vitamine C en B12, wat goed is voor het zenuwstelsel.
Mossels of mosselen
Hoogste tijd om eens een pan mosselen te koken. Of is het een pan mossels, zoals wij in Zeeland zeggen?
Feit is dat meneer van Dale in zijn woordenboek ook over mossels spreekt. Misschien komt dat omdat hij uit Zeeuws-Vlaanderen afkomstig was.
Philippine, de bakermat van de mossel
Het Zeeuws-Vlaamse dorp Philippine staat bekend als mosseldorp.
Mosselvissers in Philippine visten aanvankelijk vooral in de Braakman en de Westerschelde, vertelt Frank Wiskerke, eigenaar van restaurant Au Port.
In de negentiende eeuw werden mosselen steeds populairder. De vissers leverden toen al tachtig tot negentig procent van de totale vangst aan België.
Tot 1964 had mijn vader mosselbanken waar nu Dow Chemical zit, vertelt Wiskerke met enige weemoed.
Met een roeiboot vingen ze de mosselen met een rijf. Daarachter zat een net waar ze in bleven hangen. In de boot werden de mosselen meteen in zakken gedaan en naar land vervoerd.
Zwaar werk, aldus Wiskerke.
Na de afsluiting van de Braakman in 1952 verloor Philippine zijn eigen haven. Veel vissers vertrokken naar Yerseke. Toch bleef Philippine een mosseldorp.
En daar doen we alles aan, zegt Wiskerke.
Het dorp telt acht restaurants waar mosselen prominent op de kaart staan.
Zelf eet hij ze het liefst rauw.
En mosselen die nog niet helemaal open zijn, meteen eten. Die zijn vaak het sterkste en dus het beste.
Basisrecept voor perfect gekookte mosselen
Ingrediënten:
4 kg mosselen, afgespoeld en nagekeken
2 preien, in dunne ringen gesneden
1 glas droge witte wijn
2 laurierblaadjes
Bladselderij
Bereiding:
Doe de prei, witte wijn, laurierblaadjes en bladselderij in een grote pan.
Voeg de mosselen toe en breng ze aan de kook.
Wanneer de mosselen koken, til kort het deksel op zodat het vocht weer zakt.
Schep of schud de mosselen om en laat het kookvocht nog een keer omhoog komen.
De mosselen zijn nu gaar.
Serveer direct met brood of frites en een zelfgemaakte mayonaise.
Mosselen over? Haal ze uit de schelp, bewaar ze in de koelkast en bak ze de volgende dag even in Zeeuwse roomboter.
Genieten van een stukje Zeeuwse traditie.