Van haver tot gort: de terugkeer van Zeeuwse biologische havermout
Van haver tot gort
Gepubliceerd op 26 augustus 2015
Havermout is helemaal in. Zelf eet ik het elke dag als ontbijt, gekookt in amandelmelk met walnoten en gedroogde abrikozen. Heerlijk, en tot de lunch heb ik geen honger.
Nu is er ook Zeeuwse havermout, afkomstig van een oud Zeeuws haverras.
Biologische teelt in Zeeland
Midden in de polder van Noord-Beveland ligt boerderij De Korenschoof van Kees en Connie Steendijk.
Kees zag dat de ecologische manier van telen goede en lekkere resultaten gaf en is volledig biologisch gaan boeren.
"Consumenten eten steeds bewuster," vertelt hij. "Ik word langzaam maar zeker een voedingsproducent in plaats van alleen boer."
In samenwerking met Arnd-Jan van Wijk van de Stichting Op Goede Gronden teelt hij nu Zeeuwse biologische haver.
Deze stichting zet zich in voor het behoud van traditionele landbouw door het duurzaam verbouwen van oude, soms verdwenen plantenrassen.
Een authentiek Zeeuws ras
De haver die nu op het land van Steendijk groeit, is een oud Zeeuws ras.
Begin 1900 werd deze haver vooral veel verbouwd in Zeeuws-Vlaanderen.
In 2012 kreeg Van Wijk een klein beetje zaad van de genenbank in Wageningen.
Door meerdere jaren opnieuw te zaaien, groeide de voorraad uiteindelijk uit tot 40 kilo.
Vorig jaar werd bijna één hectare ingezaaid op het land van Steendijk.
Nu is de haver klaar om te worden geoogst.
Een spannend experiment
"Een boer is eigenlijk een evenwichtskunstenaar," zegt Steendijk.
"We wisten niet precies wat de zaaidichtheid en de juiste hoeveelheid bemesting moesten zijn. De opbrengst is dus nog even afwachten."
Daarnaast moet de biologische haver na het oogsten nog gepeld worden.
"Daarom ben ik bij verschillende collega’s voor tips te rade gegaan," vertelt Steendijk.
"Straks gaan we dat zelf uitproberen."