Een Hollandse zomer

We zitten midden in een Hollandse zomer. Ik vroeg me steeds af wat dat eigenlijk precies is. Blijkbaar gaat het om temperaturen onder de 25 graden, met af en toe een bui. Meteen moest ik denken aan vroeger, toen dat voor mijn gevoel een heel gewone zomer was. Als het boven de 25 graden kwam, was het echt warm en gingen we naar het strand.

Nu lijkt het soms alsof we pech hebben als het niet zo heet wordt. Juli is tot nu toe eigenlijk best normaal qua zon, al ligt de neerslag iets onder het gemiddelde. Sommigen doen alsof het hier dagenlang slecht weer is, maar dat valt wel mee. Of tegen, want ondanks de regen moet ik toch geregeld de planten extra water geven. Door de wind en zon droogt alles snel weer op.

Ik herinner me nog goed de zomer van 1976, mijn eerste echte hittegolf. Van 23 juni tot 9 juli was het liefst 17 dagen warm, waarvan 10 dagen tropisch. Die zomer staat me nog helder bij, vooral omdat mijn vader toen zijn been ernstig verbrandde bij het barbecueën.

Barbecueën deden we zelden, want mijn ouders vonden het meestal teveel gedoe. Toch besloten ze het die zomer te proberen. We maakten zelf spiesen met paprika, ui en vlees, mijn moeder draaide gehaktballetjes en er was stokbrood van de bakker. Het aansteken van de barbecue met houtskool en spiritus ging echter mis. Mijn vader dacht dat het vuur nog niet brandde en goot wat spiritus op de kolen. De fles ontplofte en de vloeistof kwam op zijn been terecht.

We zagen hem rondspringen en dachten dat hij een grapje maakte. We moesten vreselijk lachen, tot we doorhadden dat het menens was. Hij had zijn been zo erg verbrand dat er daarna nooit meer haar op groeide. Wekenlang lag hij in de tuin met zijn been omhoog, omwikkeld met vette watten die sterk naar menthol roken. Zijn collega’s kwamen langs en iedereen had het over het weer.

Voor ons als kinderen was het een heerlijke zomer. Alles speelde zich buiten af. We maakten een badje in de oude zandbak en gingen niet op vakantie, maar dat was met dat weer helemaal niet erg.

Tegenwoordig hebben mijn man en ik een Green Egg. We gebruiken hem niet vaak. Niet omdat we het niet leuk vinden, maar we zijn geen grote vleeseters en nemen zelden uitgebreid de tijd om te eten. Meestal wachten we tot een van de Mannen thuiskomt. Zij vinden het nog steeds leuk om te barbecueën, en wij bedenken dan groentegerechten om te grillen.

Laatst sneden we aubergines in plakken, bestrooid met zout en peper en besprenkeld met olijfolie. Na tien minuten op de barbecue waren ze gaar. We voegden pijnboompitten, citroensap en verse oregano en munt toe. Het smaakte heerlijk.

Bij de boer krijgen we nu wekelijks courgettes. Door het warme weer in combinatie met regen groeien ze als kool. Ik sneed er lange plakken van, rolde ze op met verse munt, tijm en een stukje feta ertussen, en prikte er een stokje doorheen. Vijf minuten grillen en je hebt een zalig mediterraan hapje, ook perfect voor bij de borrel.

Wat ik fijn vind aan Hollandse zomers is dat het hier in Zeeland tegen de avond vaak droog en zonnig wordt. Ideaal barbecueweer, en ook prettig om te fietsen, wandelen, zwemmen of hard te lopen.

Hollandse zomers hebben voor mij echt hun charme. Ik hou ervan.

Volgende
Volgende

Het waren hele gekke weken.