Zeeuwse bramen: de glanzend blauwzwarte vrucht van augustus
Zeeuwse bramen: de glanzend blauwzwarte vrucht van augustus
Gepubliceerd op 21 augustus 2015
Ze zijn er weer, de Zeeuwse bramen. Vanaf augustus zijn ze rijp.
Bramen groeien overal: langs de weg, in de duinen, langs spoorlijnen en in het bos. Maar bramen worden ook gekweekt. Wim Remeeus uit Ouwerkerk teelt bramen zowel in de kas als buiten.
"Nu plukken we de bramen buiten," vertelt Remeeus. "Wij hebben doornloze struiken, zo kunnen we de bramen makkelijk plukken."
De klasse 1 bramen zijn voor de verkoop, terwijl de klasse 2 bramen op de fruitboerderij in jams en desserts worden verwerkt.
Augustus is bramentijd
"Het is heel frappant," zegt Remeeus, "maar mensen kopen in augustus veel meer bramen dan in juni. Dat komt nog uit vroeger tijden, dat zit er gewoon in. Augustus is bramentijd. En dat merken we echt in de omzet."
Bramen zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond.
Ze zitten vol mineralen en vitamine C.
Ze zijn van nature al zoet, dus suiker toevoegen is niet nodig.
Ze helpen de weerstand op peil te houden.
Hoe herken je de beste bramen?
Voor bramen geldt: hoe groter, hoe lekkerder.
Daarnaast zien bramen er prachtig uit met hun glanzende blauwzwarte bolletjes, de zogenaamde deelvruchtjes.
Daaraan kun je zien dat bramen, frambozen en aardbeien familie van elkaar zijn.
Omdat bramen snel kunnen kneuzen, moeten ze kort in koud water worden gewassen. Ze zijn daarnaast gevoelig voor schimmel, dus check ze goed voordat je ze eet.
Bramen kweken en plukken
Volgens Remeeus is de bramenprijs dit jaar prima.
Hij kweekt verschillende rassen:
Loch Ness
Chester Thornless
Deze rassen kunnen na elkaar worden geplukt, waardoor er continu aanvoer is.
De bramen zijn ook te koop bij de vestiging van de Tuinderij in Kapelle-Biezelinge.
Zelf bramen plukken kan natuurlijk ook. Neem dan:
Een paar handschoenen, zodat de stekels geen kans maken.
Een emmertje om ze in te verzamelen.
Een klein keukentrapje, zodat je ook bij de hoogste takken kunt.
Recept: zelf bramenijs maken
Perfect voor een zomerse dag.
Ingrediënten:
500 gram bramen (zelf geplukt of vers gekocht)
75 gram basterdsuiker
30 milliliter water
3 deciliter slagroom
Bereiding:
Doe de bramen met het water en de suiker in een pan en laat vijf minuten zacht worden.
Wrijf het fruit boven een kom door een zeef en laat het afkoelen.
Klop de slagroom half stijf en meng er de koude vruchtenpuree door.
Giet het mengsel in een diepvriesbak en laat het zes uur invriezen.
Maak de ijskristallen af en toe fijn met een vork en roer het ijs door, zodat het lekker smeuïg wordt.
Tip: Vries een paar losse bramen in op een stuk bakpapier. Dat is niet alleen lekker, maar staat ook prachtig als garnering.
Geniet van deze Zeeuwse zomervrucht!