Zwarte Zeeuwse bessen: perfect voor zelfgemaakte jam

Zwarte Zeeuwse bessen zijn wereldberoemd in heel Nederland

Gepubliceerd op 17 augustus 2015

Lekker, jam maken. Daar is het nu tijd voor. En het weer is er goed voor. Als het te warm is, is het boven zo’n hete pan geen pretje. Daarom is een bewolkte dag soms juist welkom. Even mindful in de pan roeren en nagenieten van de vakantie.

Zelf jam maken is best een werkje. Eerst het fruit schoonmaken en controleren op slechte plekken en schimmels. Dan checken op steeltjes, takjes en blaadjes.

Beter is het om het fruit niet te wassen. Dan gaat alle smaak verloren, mits je zeker weet dat het onbespoten fruit betreft. Anders zou ik het wel even doen.

Zwarte bessen uit Zeeland

Zwarte bessen van Zuid-Beveland zijn wereldberoemd in heel Nederland.

Let maar eens op: op veel flessen cassis staat een sticker waarop vermeld wordt dat deze van Zeeuwse zwarte bessen is gemaakt.

Deze bessen groeien vooral op Zuid-Beveland, wat alles te maken heeft met de manier waarop de schorren daar in de Middeleeuwen werden ingepolderd door de monniken.

Door de nabijheid van de zee is er weinig tot geen nachtvorst in de winter. Hierdoor is fruitteelt in dit deel van Zeeland van oudsher sterk ontwikkeld.

Een familiebedrijf met zwarte bessen

In de Broeder- en Zusterpolder, vlakbij Wolphaartsdijk, staat een prachtige 150 jaar oude Franse boerderij met een ‘cour’.

Jeanette Rijk woont hier met haar gezin en verbouwt, naast suikerbieten, graan en uien, ook zwarte bessen.

"We waren op zoek naar een extra gewas om op onze grond te verbouwen. Dat werden de zwarte bessen," vertelt Rijk.

"Het is een intensieve teelt en er zijn veel bewerkingen nodig. Vroeger deden we dat handmatig, nu hebben we machines om te oogsten. Daardoor heeft de zwarte bessen teelt een boost gekregen."

Rijk vond het vooral belangrijk dat de zwarte bes niet dwingend haar aandacht vraagt. "En het zag er daarnaast gewoon leuk uit. Al die zwarte bessen aan de struiken, dat sprak me aan," zegt ze op haar zonovergoten terras.

"We hebben verschillende soorten zwarte bessen, die ieder op een ander moment worden geoogst en elk weer andere eigenschappen hebben. De ene bes is zoeter dan de andere."

Zelf jam maken met zwarte bessen

Voor mijn jam kook ik de bessen in porties van twee kilo in een grote pan.

Ik voeg toe:

  • Citroenrasp

  • Een beetje citroensap

  • Geleisuiker

  • Een takje lievevrouwebedstro

Het ziet er prachtig uit in glazen jampotjes.

En het is heerlijk!

Previous
Previous

Zeeuwse bramen: de glanzend blauwzwarte vrucht van augustus

Next
Next

Scheermessen: een Zeeuwse delicatesse die ontdekt moet worden