Suikermais: een lekker en gezond tussendoortje
Op de Zeeuwse akkers zie je overal nog mais staan. Vaak is dat bestemd als veevoer, maar bij onder andere Bioduin in Koudekerke telen ze suikermais voor consumptie.
“Suikermais wordt geoogst wanneer de kolf bijna helemaal rijp is. Je kunt de kolf rauw eten, maar wij bereiden hem ook wel eens met boter en bruine suiker”, vertelt Adwin Dekker, die samen met zijn vrouw Liesbeth de biologische boerderij runt. “De mais is lichtgeel van kleur en zoet van smaak. Je moet ze wel op tijd oogsten, anders worden ze melig. Tot eind oktober verwacht ik te kunnen oogsten. Dit is mijn tweede oogst; de eerste was minder goed door het koude, natte voorjaar en bovendien hebben de konijnen er flink van gegeten”, lacht Dekker.
De mais die nu geoogst wordt, verkoopt hij in de boerderijwinkel. “Dat komt goed uit, want suikermais is het lekkerst wanneer hij vers wordt gegeten.”
Suikermais is in Nederland nog relatief onbekend. Het gewas groeit van oorsprong in tropische streken. Het is een graangewas in plaats van een groente en zit boordevol koolhydraten, vezels en vitamine B11. Heel gezond dus.
“Ik denk dat meer mensen suikermais zouden moeten leren kennen. Het is helemaal geen gedoe om te eten”, zegt Dekker. “Sterker nog, je kunt het ook zelf makkelijk kweken in de tuin. Het enige wat je hoeft te doen is de planten onkruidvrij houden. Onze kinderen eten de kolven als een appeltje, lekker tussendoor. Maar ze zijn ook perfect bij de maaltijd, zelfs als dessert.”
Een serveertip: zet de maiskolf rechtop, snijd de korrels eraf met een scherp mes en bak ze kort aan in roomboter. Strooi er wat suiker over en serveer het bij zelfgemaakte vanillevla. Heerlijk!