Knolselderij is helemaal hip!
De oogst van de knolselderij is in de hele omgeving te ruiken. “Wanneer ik de knolselderij oogst komt het hele dorp daar op af, ze vinden het zo lekker ruiken”. René Dingemanse uit Biggekerke lacht wanneer hij dit vertelt.
“De knolselderij is dit jaar trouwens eerder geoogst dan anders, het was een goed jaar ondanks dat het nat was. Knolselderij is een makkelijk gewas. In het voorjaar, als het eenmaal boven de grond komt, dan gaat het vanzelf”.
En hoewel het grootste deel van zijn oogst naar Scandinavië gaat, kunnen de dorpelingen en andere passanten bij hem aan huis ook deze biologische knolselderij kopen. “We merkten tijdens de lockdowns wel een toename in het aantal huisverkopen, dan kwamen mensen langswandelen en namen en passant de groenten mee. Niet alleen onze knolselderij, ook de bloemkool verkocht beter. Dat past natuurlijk allemaal prima in een gezond menu. Niet onbelangrijk dezer dagen.”
“Vroeger liet ik het loof er aan voordat de knollen op transport gingen, nu moet ik dat er af halen. Ik weet niet waarom dat is. Ik eet dat altijd in mijn mosselen.” Hij teelt al 20 jaar biologisch. “Ik denk dat ik een van de twee biologische boeren op Walcheren ben naast Loverendale en ben altijd trots op mijn biologische producten. Ze zien er veel beter uit dan de groenten die bij de supermarkt liggen.”
Knolselderij is heel gezond en helemaal hip. Het bevat weinig koolhydraten en is een echte wintergroente die niet alleen hoort in de erwtensoep maar tevens een goede vleesvervanger is. Maak eens een knolselderijsoep. Rooster een in stukken gesneden knol 20 min. in de oven op 180 graden met zout, peper, nootmuskaat, foelie en een ui in kwarten besprenkeld met olijfolie. Voeg toe aan 1 liter bouillon en pureer alles. Serveer met het loof en wat room.
Je kunt het tevens lang garen in de oven met shoarmakruiden en zo je eigen vegetarische shoarma maken. Veel goedkoper dan de vlees-uitvoering maar zeker net zo lekker. Een goed idee voor Kerstmis wellicht!